veilig thuisnetwerk

5 Tips voor het aanleggen van een thuisnetwerk

We schreven al eerder over het belang van een thuisnetwerk. In de praktijk blijkt dat de meeste thuisnetwerken nog altijd wat te wensen overlaten, incompleet zijn of niet voldoende beveiligd. Laten we daarom eens een aantal tips voor het aanleggen van een thuisnetwerk.

1. Basis van het aanleggen van het thuisnetwerk

De meest eenvoudige vorm van een thuisnetwerk aanleggen is een opstelling waarbij het internet wordt verzorgd door een breedbandmodem via kabel, ADSL of anders. Er is een router nodig en de apparatuur wordt aangesloten via bedrading in de LAN poorten of draadloos via wifi.

2. Afweging met bedrading of draadloos

Het is goed om te weten dat een aansluiting via bedrading altijd veiliger en sneller is dan een draadloze wifi aansluiting. U heeft dan immers nooit last van problemen met het bereik, kunt geen wachtwoord vergeten of storingen van andere wifi netwerken ondervinden. En ook apparaten zoals een magnetron kunnen niet storen op de verbindingen.

Toch zijn er voldoende situatie waarin het gewoonweg handiger is om een draadloze verbinding te hebben. Voor een smartphone of tablet is in ieder geval erg onpraktisch. Die worden op meerdere plekken in huis gebruikt en dan is een vaste aansluiting niet logisch.

3. Aantal poorten uitbreiden

Bij het aansluiten van apparatuur op de router is het aantal poorten meestal beperkt tot vier. Met een switch kan dit eenvoudig uitgebreid worden. Zorg dan wel voor een exemplaar dat voldoet aan de juiste standaard. Het aansluiten is heel gemakkelijk. U sluit een LAN poort van de switch aan op een LAN poort van de router, dat kan met een standaard netwerkkabel.

4. Wifi en bereik

Wanneer u werkt met een wifi verbinding, kan het bereik vroeg of laat een knelpunt worden. Dat is op te lossen door het wifi punt te verplaatsen. In kan in de praktijk lastig zijn omdat een modem zo dicht mogelijk moet zitten bij de plek waar de internetverbinding uw huis binnenkomt.

Daarom wordt er vaak gekozen voor repeaters. U heeft daar geen extra kabels voor nodig, alleen een stopcontact. Wanneer u zo’n repeater koopt, zit er een handleiding voor de aansluiting bij. Meestal heeft u voor de configuratie de beveiligingscode van uw netwerk nodig en moet u instellen welke beveiligingstechniek gebruikt wordt.

5. Usb-dongel voor draadloze verbinding met thuisnetwerk

Wanneer de wifi wel werkt, maar net niet voldoende is op één plek dan is er nog een andere truc mogelijk voor laptops en pc’s. U kunt dan gebruik maken van een usb-dongel. U sluit deze aan via een usb-verlengkabel en cureert daarmee als het ware een verplaatsbare wifi antenne. Ook erg handig voor bijvoorbeeld op de camping of in een hotel.

Succes met deze tips voor het aanleggen van uw thuisnetwerk. En komt u er niet uit, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *