Thuiswerken is de laatste jaren sterk in opkomst. Door de flexibiliteit die het biedt, maken steeds meer bedrijven het mogelijk voor hun werknemers om op afstand te werken. Echter brengt thuiswerken ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van cybersecurity. Werknemers hebben buiten het bedrijfsnetwerk om toegang tot bedrijfsapps en -data. Dit brengt risico’s met zich mee die aangepakt moeten worden.
Beveiligingsrisico’s van thuiswerken
Er zijn verschillende beveiligingsrisico’s waar rekening mee gehouden moet worden bij thuiswerken:
Onbeveiligde thuisnetwerken
Werknemers maken vaak verbinding met bedrijfssystemen via onbeveiligde wifi-netwerken thuis. Dit biedt kwaadwillenden meer kans om het verkeer af te luisteren en gevoelige bedrijfsinformatie te ontfutselen.
Gebruik van persoonlijke apparaten
Het gebruik van privé-apparaten zoals laptops en smartphones voor werk brengt risico’s met zich mee. Deze apparaten voldoen mogelijk niet aan de beveiligingsstandaarden van bedrijfsapparatuur. Ze kunnen verouderde software hebben of zelfs malware bevatten die bedrijfsdata in gevaar brengt.
Phishing en social engineering
Extern werkende medewerkers zijn een gewild doelwit voor phishing. Via nep e-mails proberen criminelen inloggegevens te ontfutselen. Ook zijn thuiswerkers gevoeliger voor andere vormen van social engineering waarbij ze onder valse voorwendselen worden aangezet tot onveilig gedrag.
Onveilig gegevensbeheer
Zonder toezicht op kantoor bestaat het risico dat medewerkers onbewust bedrijfsdata onveilig opslaan en delen. Denk aan het opslaan van documenten op openbare cloud opslag of het doorsturen via onversleutelde e-mail. Dit kan leiden tot datalekken.
Beperkte toegangscontrole
Bij thuiswerken is het lastiger om te controleren dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Strikte toegangscontrole op basis van functieprofielen is essentieel om misbruik te voorkomen.
Oplossingen voor beveiligingsrisico’s van thuiswerken
Er zijn gelukkig diverse manieren om deze risico’s aan te pakken en te verkleinen, hieronder geven een aantal tips en adviezen:
Gebruik van Virtual Private Network (VPN)
Via een VPN maken thuiswerkers op een versleutelde en beveiligde manier verbinding met het bedrijfsnetwerk. Alle verkeer wordt via deze tunnel geleid. Een VPN is essentieel voor veilig thuiswerken.
Beveiliging van persoonlijke apparaten
Stel duidelijke richtlijnen op voor beveiliging van privé-apparaten, zoals automatische software-updates, antivirussoftware, wachtwoordmanagers, en versleuteling van data. Overweeg ook bedrijfsbeheer devices voor thuiswerkers.
Gebruik van multi factor authentication (MFA)
Door MFA worden extra stappen aan het inlogproces toegevoegd, zoals SMS-verificatie of biometrie. Dit bemoeilijkt ongeoorloofde toegang tot bedrijfsmiddelen voor kwaadwillenden.
Implementatie van gegevensversleuteling
Door versleutelingstechnieken zoals end-to-end encryptie toe te passen, blijven vertrouwelijke bedrijfsgegevens altijd beschermd, ongeacht waar ze zich bevinden. Dit is een cruciale maatregel tegen datalekken.
Hoe beveiligingsbedrijven een rol kunnen spelen
Hoewel bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van thuiswerkplekken, kan een professioneel en erkend beveiligingsbedrijf hen hierbij ondersteunen.
Beveiligingsspecialisten kunnen een gedegen risicoanalyse uitvoeren van thuiswerk beveiliging en advies geven over benodigde technische en organisatorische maatregelen op maat. Ook kunnen ze assisteren bij het ontwerpen van beleid en richtlijnen voor veilig thuiswerken, een thuisnetwerk laten aanleggen, en het wifi netwerk verbeteren en beveiligen.
Daarnaast bieden deze bedrijven managed security services aan, waarbij ze de beveiliging 24/7 monitoren en beheersen. Hiermee worden dreigingen proactief gedetecteerd.
In geval van een succesvolle aanval kunnen beveiligers helpen bij onderzoek, schadebeperking en het dichten van lekken om herhaling te voorkomen.
Kortom, samenwerking met een professioneel beveiligingsbedrijf Limburg, als Jaspers Networks & Security, vergroot het vermogen van organisaties om thuiswerkplekken adequaat te beveiligen.