ethernet-wifi

Ethernet of Wifi: Welke keuze is de beste?

Ethernet en wifi zijn beide uitstekende methoden om uw apparaten met het internet te verbinden. Toch variëren ze in prestatie en geschiktheid voor verschillende behoeften. In deze vergelijking onderzoeken we de eigenschappen van ethernet en wifi en bespreken we hun respectievelijke voordelen en nadelen.

Het verschil tussen Wifi en Ethernet

Ethernet en wifi zijn twee verschillende netwerktechnologieën waarmee apparaten met een netwerk kunnen worden verbonden om gegevens uit te wisselen. Hier is hoe ze zich onderscheiden:

 • Wifi: Wifi maakt gebruik van een draadloze router om signalen uit te zenden, waardoor uw apparaten draadloos met het internet kunnen verbinden. Het is handig voor mobiele apparaten en biedt de flexibiliteit om overal in uw huis internettoegang te hebben.
 • Ethernet: Ethernet daarentegen maakt gebruik van fysieke ethernetkabels, zoals Cat5 of Cat6, om een bekabelde verbinding tussen uw apparaat en het internet te tot stand te brengen. Dit resulteert in een stabielere en snellere verbinding in vergelijking met wifi.

Ethernet of Wifi

5 redenen om te kiezen voor een Ethernetverbinding

 1. Lagere Latentie voor Gaming: Ethernet is ideaal voor gaming, omdat het lagere latentie biedt. Bij online gaming kan zelfs een milliseconde vertraging het verschil maken, en een ethernetverbinding minimaliseert dit.
 2. Voor Pc-gebruikers: Als uw computer op een vaste locatie staat en krachtige internetverbindingen nodig heeft, is ethernet de juiste keuze.
 3. Grote Bestanden Delen: Ethernet is efficiënter voor het delen van grote bestanden en streamen. Het biedt een stabielere en betrouwbaardere verbinding die buffering minimaliseert.
 4. Back-ups naar een NAS of Server: Als u meerdere apparaten heeft die back-ups maken naar een netwerkopslagsysteem, maakt ethernet het overdragen van gegevens sneller en beïnvloedt het de verbindingssnelheid tussen apparaten minder.
 5. Streaming vanaf Mediaservers: Voor een aanzienlijke verbetering van de streamingkwaliteit bij het gebruik van mediaservers zoals Plex of Kodi, is een ethernetverbinding een goede keuze.

4 redenen om te kiezen voor een Wifi-verbinding

 1. Draadloze apparaten: Wifi is ideaal als u voornamelijk mobiele apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops, gebruikt. Het stelt u in staat om draadloos verbinding te maken met het internet zonder het gedoe van kabels.
 2. Uitgebreide dekking: Wifi biedt u de mogelijkheid om overal in huis verbinding te maken. Hoewel minder stabiel dan ethernet, maakt het draadloos internet mogelijk in elke kamer of zelfs in de tuin.
 3. IoT-apparaten: Apparaten in het Internet of Things (IoT), zoals smart tv’s, slimme horloges en beveiligingssystemen, vereisen wifi-verbindingen.
 4. Gemakkelijke installatie: Als het leggen van kabels moeilijk is, zoals tussen verdiepingen, of als u niet de vrijheid heeft om kabels te installeren, biedt wifi een eenvoudige en flexibele oplossing.

De keuze tussen ethernet en wifi hangt af van uw specifieke behoeften en de vereisten van uw apparaten. Beide opties hebben hun sterke punten, en het is belangrijk om de juiste verbinding te kiezen op basis van wat het beste aansluit bij uw situatie.

Heb je vragen / problemen met je thuisnetwerk? Jaspers Networks & Security kan een nieuw thuisnetwerk aanleggen of een bestaand netwerk uitbreiden, upgraden en/of beter wi-fi netwerk beveiligen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *