thuisnetwerk aanleggen

3 Belangrijke tips voor netwerkbeveiliging

Stelt u zich eens voor. Het is druk op de zaak, iedereen is bezig met allerlei projecten, er zijn deadlines die gehaald moeten worden. En dan … valt het netwerk uit. De schrik van iedere ondernemer. Hoe zit het ook al weer met de netwerkbeveiliging? De ICT afdeling wordt direct overspoeld met vragende en wachtende medewerkers. De inbraakbeveiliging had u al geregeld, maar hoe zorgt u er voor dat iedereen weer snel aan de slag kan?

Zuinig zijn op belangrijke informatie

Op bedrijfsnetwerken staat veel gevoelige bedrijfsinformatie. Niet alleen bedrijfsgegevens en concurrentiegevoelige zaken, maar ook bedrijfsondersteunende zaken zoals personeelsdossiers, contracten en e-mails.

Verschillende vormen beveiligingsrisico’s

Bij het beveiligen van een netwerk kijken we naar een aantal beveiligingsrisico’s. We kunnen de mogelijke problemen verdelen in verschillende categorieën; vernietiging van informatie, verminking van informatie, verwijdering en herhaling van informatie, publicatie van informatie en het onderbreking van informatie. Stuk voor stuk belangrijke risico’s met elk z’n eigen wijze van beveiliging.

Tips om zelf te zorgen voor netwerkbeveiliging

Als beveiligingsbedrijf Venlo kunnen wij veel voor u doen. Maar er zijn ook dingen die u zelf alvast kunt doen aan netwerkbeveiliging. Gemakkelijk, eenvoudig en snel uit te voeren.

1. Verander het standaard wachtwoord.

Met stip één en toch nog vaak nagelaten; verander het standaard wachtwoord. Deze standaard wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken door criminelen. Er zijn zelfs lijsten in omloop met meestvoorkomende wachtwoorden. Gewoon even aanpassen dus.

2. Update regelmatig de software op de router.
Onderdeel van elk netwerk is de router. Deze draaien op software, firmware genoemd. Daar zijn regelmatig updates voor beschikbaar waarmee bekende veiligheidslekken worden oplost. maak daar dan ook gebruik van en update periodiek de software van de router.

3. Zet onnodige opties uit.

Het lijkt zo handig, remote control, maar het is ook een risico. Met remote control kunnen beheerders op afstand instellingen op een router wijzigen. Maar heel praktisch gezien, betekent dit dat iedereen vanaf het internet kan op inloggen op de router. Als men maar het juiste wachtwoord heeft. Door deze optie uit te zetten, voorkomt u dit. Hetzelfde geldt voor ander opties zoals SNMP, DMZ en VoIP. Deze laatste kan zonder problemen worden uitgezet als er geen gebruik wordt gemaakt van internettelefonie. Zelfs voor Skype is het niet nodig.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar gratis beveiligingsadvies voor je woning of bedrijf?